Firmanızın, ürününüzün veya hizmetinizin anlamını, içeriğini yansıtan çarpıcı akılda kalıcı tasarımlara yaygın adıyla logo denir. Peki logo amblem logotype arasındaki farklar örnekleri nedir?
Logo amblem logotype arasındaki farklar örnekleri ve türlerini gruplandırmak gerekirse:
1 – Marka adının yalnızca özgün harf karakterlerinden oluşan tasarımları TİPOGRAFİK logolardır. Yani marka adınızdaki harflerin belli kurallara göre işlenmesi ve renklendirilmesiyle oluşur ve ek simge içermez.
2 – Hizmet içeriğinize uygun simge ve sembollerin eklenmesiyle oluşan tasarımlara AMBLEM denir. Daha eski adlarıyla arma, nişan, mühür ve hatta paleolitik döneme kadar uzanan simgeler tarihi bu kategoriye girer.
3 – Marka adınıza minimal eklemelerle esprisi yüksek olan tasarımları da LOGOTYPE başlığı altında gruplandırabiliriz. Bu logoların ana temel özelliği marka adındaki bir veya birden çok harfin belli bir biçime dönüşmesinden oluşur.
Tüm bu tasarımlar biçim, renk ve mesaj açısından güçlü ve doğru olmadır aynı zamanda karışık durmamalıdır. İnsanlar logonuzu ilk görüşten sonra, 5 saniye içinde çizebiliyorsa doğru logoyu kullandığınıza yönelik önemli bir işarettir bu. Çünkü yaptığınız işin imzası niteliğinde olan logonuz siz yokken o bazı mesajlar vermeye devam edecektir. Siz kendinizi uzun uzun anlatmadan logonuzun sizi en iyi şekilde anlatması hayli önemlidir. İşte bu noktada tasarımın önemi devreye girer. Eğer iyi bir tasarım yoksa sonuç estetikten yoksun olur.
LOGO, AMBLEM, TİPOGRAFİ ve LOGOTYPE ayrımlarına örneklerle bakalım!
Logo amblem logotype arasındaki farklar örnekleri inceleyelim
Peki bir logo nasıl olmalı?
Öncelikle sunduğunuz hizmetin içeriği ve firma adınız oldukça belirleyicidir. Logonuzun tasarımı mutlaka bir uzman tarafından yapılmalı ve işinizi şansa bırakmamalısınız. Çünkü uzun yıllar içinde oluşan oran-orantı, renk uyumu, ifade zenginliği gibi konular tesadüflerle bir araya gelmez ve bu konulara hakim bir tasarımcı sizi en doğru logoya ulaştırır. Tasarımcınıza güvenmeniz bu nokta önemli bir ayrıntıdır.
İyi logolar her zaman sade anlaşılır ve karmaşık olmayan bir yapıya sahiptir. Daha iyi logolar ise asıl mesajı hemen verdikten çok sonra fark edilen (bakan kişiye göre değişebilir) logoya gizlenmiş alt mesajlar barındıran logolardır. İyi bir fikriniz varsa bunu tasarımcınızla paylaşın ve geriye yaslanıp bekleyin 🙂
Markanızın önemli bir temsilcisi olan logolarınızı kesinlikle kişisel beğenilerinizle şekillendirip değerlendirmeyin! Çünkü tasarımcılar hangi şeklin hangi şekille, hangi rengin nasıl bir ton ile uyumlu olacağına uzun yıllar edindikleri deneyimlerle karar verirler.
Örneğin Facebook’un sahibi siz olsaydınız, küçük bir f harfini mavi bir arka plan rengiyle olmasına gönlünüz razı olur muydu 🙂 Olamazdı tabi ve muhtemelen şöyle bir şey istenirdi “f harfi yerine şuraya bir kadın erkek yüzü ekleyelim…” derdik ama bu doğru bir istek olmazdı. Genelde doğrular bizim hoşumuza gitmese de onlar yine de doğrudur. Bu yüzden tasarımcınızın tavsiyelerini göz ardı etmemenizde fayda var.
Biz Beyaz Kare Tasarım olarak yaptığımız her tasarımda, temel ilke ve biçimlerden yararlanır ve ortaya yeni bir ürün kimliği koymaya çalışırız. Çünkü güzel olan her şeyin bir nedeni vardır.
Bunlar da AMBLEM örneğine girer. Markaların ilk zamanlar logo tercihleri biçimsel olarak buna benzer tasarımlardan oluşmaktaydı.
Logo amblem logotype arasındaki farklar örnekleri:
Arma Nedir?
ARMA daha antik döneme ait olan simgeler toplamıdır.
Arma nedir? Eskiden bir aileye, bir kimseye ya da bir topluluğa atalarından kalan ya da kralın sonradan verdiği resim, harf ya da benzeri bir simgeye arma denir. Bu tür tasarımlar bir devlete, ordulara veya onların bölük ve tabur komutanlıklarına, bir topluluğa, bir kente, bir kimseye özgü olan simgeler olarak da tanımlanabilir ve genelde sancaklarda yer alır.
Markanın yine kendi adıyla tasarlanan ve özgün FONT'lardan oluşan modeline TİPOGRAFİK logo denir.
Günümüzde LOGO’lar FLAT (düz) bir hâl almaya başlayınca daha minimal bir anlatıma kavuştular. Daha sade anlatımlar daha akılda kalıcı karışık olmayan detaylar her zaman daha başarılıdır. Beyaz Kare Tasarım da kendi logosunu flat bir tasarım ile yapmıştır. Beyaz Karenin logo ve isim hikayesini okumak için tıklayın.
Biçimsel zenginlik yerine, logonun mesaj zenginliği daha önemlidir. Günümüz FLAT tasarımların kaçınılmaz zaferi.
Skemorfik nedir?
Skemorfizm bir aracın özellerinin bir diğer araca uyarlanması olarak adlandırılır. Ortaya çıkan ürün ise Skemorf olarak tanımlanır. Bu terim Bassalla’a göre eski malzemelerin taklit edilmesi, yeni malzemelerin işlenmesi ve kullanılmasında rastlanan düzeni tanımlamak amacı ile ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda Skemorf , yeni malzemeden üretilen üründe hiçbir işlevi olmayan veya çok az işe yarayan ancak özgün malzeme ile üretilen nesnede hayati önem taşıyan tasarıma ilişkin bir öğedir.
(Teknolojinin Evrimi s. 144-145)
Diğer bir değişle hayati bir amaç için orya çıkmış nesneyi, günümüzde dekoratif amaçlı kullanıma dönüştürme işidir. Eskiden şömine ateşi hayati bir ihtiyaç iken günümüzde dekoratif amaçlı kullanılıyor olmasıdır. Daha ileriye giderek TV ekranlarında şömine etkisi (efekti) yapay olarak yaşanmasını sağlayan anlayıştır.
Günümüzün dijital yapaylığını ortadan kaldırmak için organik-miş gibi göstermek adına yapılan tasarımlar Skemorfik tasarımlarıdır. Yukarıdaki Instagram ve Apple’ın bir dönem kullandıkları logolarda bu yaklaşım vardır.
Mutfak duvarınızdaki tuğla görünümlü duvar kağıdı, Dijital fotoğraf makinelerindeki yapay deklanşör sesi, Elektronik kitap okurken tabletin çıkardığı sayfa çevirme efekti, Krom kaplama efekti gibi unsurlar bunlara örnektir.
Piktogram Nedir?
Piktogram ya da piktograf bir eşyayı, bir objeyi, bir yeri, bir işleyişi, bir kavramı resmetme yoluyla temsil eden semboldür. Bu sembollere dayalı yazı sistemine “piktografi” denir.
Logotype Örnekleri
Yapılan işin içeriğini markanın yazılışında konuyu yansıtmak suretiyle yapılır. Örneğin clock (saat) kelimesi içinde bu kavramın simgesini yansıtmak Logotype olarak değerlendirilir.
Monogram Logo Örnekleri
Bu tip logolar özellikle harflerin belli bir düzenle bir araya gelip oluşturdukları logolardır.
Logo ve simgeler tarihini akademik düzeyde araştırmak ve daha detaylı bilgi için TÜRKİYE’DE AMBLEM – LOGO TASARIMININ GELİŞİM SÜRECİ adlı tez çalışmasını incelemek için tıklayın.