Logonun Tarihçesi ve İlk Logo

Logonun tarihçesi ve ilk logodan günümüze uzanan tarihsel gelişimi.

1500’ler: Markalaşmanın başlangıcı

Bir İskandinav dili olan Ancient Norse’de “brandr” kelimesi “yakmak” anlamına gelir. Başlangıçta bir marka yanan bir odun parçasıydı ve daha sonra bir meşale tanımladı. 1500’lere gelindiğinde, sahipliğini göstermek için markalaşmalar yavaş yavaş başlar.

sığır markaları
Texas State Historical Association aracılığıyla eski sığır markalarının bir diyagramı

En başından beri markalaşma, hem kelimenin tam anlamıyla hem de mecazi olarak izinizi bırakmakla ilgiliydi. Her marka işareti, sığır çiftliğinin kendisine özgüdür. Basit, ayırt edici ve anında tanımlanabilirlerdi – herhangi bir büyük markanın denenmiş ve gerçek dayanaklarıydı. Bu simgeleri ilk ürün logoları gibi düşünün.

1750’ler-1870’ler: Sanayi Devrimi

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri 18. ve 19. yüzyıllarda yeni üretim süreçleriyle dönüşüm geçirdi. Bu tarihsel zaman, işyerinde artan verimlilik ve teknolojinin bir sonucu olarak, malların seri üretiminin ortaya çıkmasına neden oldu. Daha fazla ürün, tüketiciler için daha fazla seçenek anlamına geliyordu. Artık şirketlerin öncekinden daha fazla rakibi olduğundan, aniden öne çıkma ve sahiplenme ihtiyacı doğdu.

Tescilli ticari markalar 1870’lerde öne çıktı ve ABD Kongresi ilk Ticari Marka Yasasını 1881’de kabul etti. Bu, şirketlere ürünlerini resmi olarak kendi ürünleri olarak talep etmeleri ve taklitçileri ve rakipleriyle savaşmaları için bir yol açan fikri mülkiyet olarak markalaşmanın ilk örneğiydi.

sanayi devrimi logo tasarımları

1870’ler-1920’ler: Buluş Çağı

20. yüzyılın dönüşü, teknolojinin günlük yaşamı değiştirmeye başladığı ve geleceğimizin neler getirebileceğine dair bir fikir edindik. Wright Kardeşlerin 1903’teki tarihi, ilham verici uçuşu, dönemi tanımlayan yaratıcılık, yenilikçilik ve hayal gücü için bir arketip oldu.

Yüzyıl, sonunda dünya çapında lider markalar haline gelecek birkaç ikonik şirketin doğmasıyla başladı. Coca-Cola (1886’da tanıtıldı), Colgate (1873), Ford Motor Company (1903), Chanel (1909) ve LEGO (1932) türünün ilk öncüleri, trend belirleyicileri ve marka oluşturuculardı.

Piyasaya sürüldükleri sırada, bu markalar zamanlarının ötesindeydi. Ford Motor Company, herkesten önce Amerikan yapımı, benzinle çalışan araçlar teklif etti ve Chanel, yalnızca erkek giyimi olarak düşünüldüğü bir dönemde kadınlar için takım elbise teklif etti. Bu markalar yaratıcı ve türünün ilk örneğiydi, bu da onları anında endüstri lideri yaptı.

Dönem boyunca markalar gazete ve dergilerle adından söz ettirdi. Baskı, markaların kendilerini farklılaştırmak için kelimeleri, logoları ve illüstrasyonları kullanabileceği bir alan sağladı. Reklamlar genellikle çok bilgi amaçlıydı ve ürünlerin nasıl çalıştığını ve neler yapabileceğini tam olarak açıklıyordu.

1920'lerin Coca-Cola reklamı. Via Coca-Cola

1920-1950’ler: Yayındaki Markalar

Artık üretim daha verimli hale geldi ve şirketler, ürünlerini resmi olarak sahiplenmede değer buluyorlardı, bir sonraki mantıklı adım, potansiyel müşterilerin dinleyeceği bir ortamda onlar hakkında konuşmaktı.

20. yüzyılın başında, radyo istasyonlarının çoğu, işlerini tanıtmak için çoğunlukla istasyonlarını kullanan radyo ekipmanı üreticileri ve perakendeciler tarafından işletiliyordu. 1920’lerde radyo çok daha popüler hale geldi ve istasyon sahipleri işlerini daha sürdürülebilir hale getirmenin bir yolu olarak reklamcılığa baktılar. Marka bilinci, radyo jingle’ları, sloganlar ve hedefli mesajlaşma yoluyla hayat buldu.

1950-1960’lar: Modern markalaşmanın doğuşu

II.Dünya Savaşı sonrası dönem, hem ürün üretiminde hem de tüketim kültüründe başka bir dönüştürücü dönemdi. ABD’de otomobil kültürü, orta sınıfın genişlemesi, banliyöleşme ve televizyonun kucaklanması, şirketlerin yeni izleyicilere ulaşmak için rekabet etmeleri için daha fazla fırsat yarattı. 1953’te renkli TV’nin yaratılmasıyla zenginleştirilen büyük, yüksek sesli, oldukça görünür marka tanıma biçimlerini düşünün: reklam panoları, metro işaretleri, yüksek sesli mimari, ürün ambalajı ve giderek daha fazla TV reklamı.

Bu süre zarfında şirketler, sektörlerinde daha fazla ve daha iyi rakipler ortaya çıkmaya başladıktan sonra (bugün bildiğimiz haliyle pazarlamayı büyük ölçüde geliştiren) marka yönetimi disiplinini geliştirdiler. Kısa süre sonra, sayısız ürün benzer şekilde göründü ve işlev gördü. Bir marka yöneticisinin görevi, bir ürünün rakiplerinden ayrılması için benzersiz bir kimlik yaratma göreviydi.

Marka tekniklerindeki bu değişimi gerçekten karakterize eden şey, daha duygusal reklamcılığa geçiş oldu. Rakipler büyük ölçüde aynı ürünü sunduğundan, pazarlamacılar kendilerini başka şekillerde farklılaştırmak zorunda kaldı.

Hedef tüketicileri inceledikten sonra, pazarlamacılar hedef kitlelerine ilişkin daha derin bir anlayış geliştirdiler ve bu da onların istek ve ihtiyaçlarından yararlanmalarını sağladı. Pazarlamacılar, doğru görseller ve mesajlaşma ile ürünleri ile tüketicileri arasında duygusal bir bağ oluşturdu. Eğer onlar daha iyi bir ürün varmış gibi tüketiciler “keçe”, onu satın almaz. Markalaşma, bilgi vermekten samimi olmaya doğru gitmişti.

Diğer detaylar ve kaynak: https://99designs.com/blog/design-history-movements/history-of-branding/